Af Martin Bach Holst – Daglig leder stu Center for Autisme Nordsjælland
Indledning
På de 3 Incitaskoler, Incitaskolen Sydhavn, Center for Autisme Herlev og Center for Autisme Nordsjælland i Hørsholm lægges der stor vægt på et kvalificeret elverådsarbejde. På de 3 skoler som alle tilbyder en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU) til unge med særlige behov, spiller elevrådsarbejdet en vigtig rolle og er en integreret del af skolernes pædagogiske praksis. En praksis hvor det er meningen at elevernes stemmer ikke bare bliver hørt, men aktivt bidrager til skolens dagligdag og udvikling.
Elevdemokrati i Praksis
På de 3 Incitaskoler som ligger i Sydhavnen, Herlev og Hørsholm afholdes der årlige valg til elevrådet. Hvert hold vælger en repræsentant og en suppleant. De valgte elever har i fællesskab ansvar for at bringe deres holdkammeraters ønsker, synspunkter og bekymringer frem i elevrådet.
Elevrådet mødes regelmæssigt for at diskutere og træffe beslutninger om forskellige emner, såsom skolens faciliteter, skoledagens opbygning, sociale arrangementer, temadage og elevernes trivsel.
Fordele ved Elevrådsarbejde
Elevrådet fungerer som en øvebane for demokratisk deltagelse, hvor de unge lærer at argumentere, lytte til andres perspektiver og finde fælles løsninger. Elevrådsarbejde fremmer forståelse og empati blandt eleverne ved at give dem en bred forståelse af, at behov kan være forskellige, og at ikke alt kan lade sig gøre. Samtidig giver det eleverne en oplevelse af reel indflydelse, når deres input kan føre til konkrete ændringer. Dette øger deres
engagement og motivation til at deltage aktivt i skolelivet.
På Incitaskolerne ser man, hvordan elevindflydelse fører til mere engagerede og selvstændige elever, der udvikler en tro på, at de kan påvirke deres omgivelser. Elevrådet bidrager til at skabe en skolekultur præget af respekt og ansvar, hvor eleverne udvikler en forståelse for aktivt medborgerskab, der rækker ud over skolens rammer.
Udfordringer ved Elevindflydelse
Som udgangspunkt er elevrådsarbejdet så elevstyret som muligt. På skolerne er der alligevel altid en underviser med til møderne. Underviseren skal fylde så lidt som muligt, men er med for at bidrage til en konstruktiv proces og kan evaluere møder sammen med rådene. Naturligvis møder Incitaskolerne udfordringer i arbejdet med elevindflydelse. Nogle elever har behov for ekstra støtte for at kunne deltage på lige fod med andre i elevrådet. Dette kræver, at skolerne kontinuerligt udvikler deres metoder og tilpasser deres tilgange, så alle stemmer bliver hørt.
Elevråd som del af en større bevægelse
Arbejdet med elevråd på Incitaskolerne spiller sammen med en større bevægelse i samfundet. Organisationer som SUMH (Sammenslutningen af Unge Med Handicap) arbejder aktivt for at sikre unge med handicap større indflydelse både lokalt og nationalt. Skolerne er stolte af at være del af denne udvikling og ser frem til, at endnu flere unge med særlige behov får mulighed for at deltage i elevråd og tage aktiv del i beslutninger, der påvirker deres liv.
Unge på Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) kan og vil sætte ord på det, der er vigtigt for dem. Det viser resultaterne fra SUMH´s pilotprojektet ’STU – Vejen til deltagelse’, Projektet belyser vigtigheden af at unge har brug for, og gavn af, at deltage i skolens demokratiske dagligdag. Det giver dem lyst til at involvere sig og på sigt bidrage til de har mod og lyst til at være aktive samfundsborgere.
Konklusion
Elevrådsarbejde på Incitaskolerne Center for Autisme er ikke kun en platform for elevdemokrati, men også et vigtigt redskab til at støtte sårbare unge. Ved at give dem en stemme og mulighed for at deltage aktivt i skolens liv, kan skolerne skabe et mere inkluderende og støttende skolemiljø, hvor alle elever trives og udvikler sig. Erfaringerne viser tydeligt, at elevindflydelse er afgørende for at skabe motivation, læring og personlig udvikling, og skolerne vil fortsætte med at prioritere elevrådsarbejde for at sikre, at de unge kan finde deres egen vej fremad – til gavn for både den enkelte og fællesskabet.