Af Ida Geske Pingel Nyholm, praktikvejleder og uddannelseskoordinator ved Incitaskolen
På Incitaskolen i Sydhavnen får unge med psykiske eller neurodiverse diagnoser en særlig mulighed: at finde mod, mening og retning i mødet med arbejdsmarkedet – i trygge og støttende rammer gennem det, vi kalder en Hjertepraktik.
Arbejdsmarkedet starter med et menneske
Når en elev starter hos os, handler det ikke kun om skemaer og mål. Allerede fra første dag begynder vi at arbejde med at skabe en realistisk og positiv tilknytning til arbejdslivet.
Det starter med at lære det unge menneske at kende: Hvad interesserer de sig for? Hvad er de gode til? Hvad har de svært ved? Og vigtigst af alt – hvad kunne give mening for netop dem i fremtidens arbejdsliv?
Mange af os på Incitaskolen har arbejdet i Incita gennem en årrække og har erfaring med både mennesker og arbejdsmarkedet og især ”Det Gode Match”. Det gør, at vi hurtigt begynder at danne os et billede af, hvilke miljøer og jobtyper, der kunne være egnede – og inspirerende – for den enkelte elev. Men det kræver mod at være ny i en virksomhed med voksne kolleger og faste opgaver og fortravlede chefer. Derfor starter Incitaskolernes elever i Hjertepraktikker.
Hjertepraktikker – en tryg vej ud i virkeligheden
Hjertepraktikkerne er gruppebaserede og frivillige praktikforløb, som vi afvikler i samarbejde med Frivilligcenter VSV https://www.frivilligcentervsv.dk/ og lokale arbejdspladser som fx Wefood og plejehjemmet Verdishave.
Her kommer eleverne måske allerede i deres første STU-år ud på en arbejdsplads – sammen med 8-12 klassekammerater. Gruppen skaber tryghed og fællesskab, og det bliver nemmere at tage de første skridt ind i en ny og ukendt verden. Det fællesskab tager de med tilbage på skolen, så sammenholdet i klasserummet opstår også hurtigere og mere tæt end ved blot at være skolekammerater.
I en Hjertepraktik er det ikke eleven, der skal passe ind i systemet – det er systemet, der skal finde veje ind til eleven. Her får de opgaver, de kan magte, udfordringer de kan vokse med og støtte i det omfang, de har brug for.
På Verdishave deltager eleverne fx i stolegymnastik, kreative aktiviteter, frokostforberedelse og samtaler med beboerne. I Wefood står de for kundebetjening, vareopfyldning og lærer butikkens rytme at kende. Der er ingen deadlines, ingen præstationspres – bare nysgerrighed, samarbejde og nærvær.
Et frirum for udvikling og opdagelse
For eleverne bliver Hjertepraktikken meget mere end blot “at være i praktik”. Det bliver et frirum, hvor de opdager nye sider af sig selv – og evner, de måske ikke vidste, de havde.
Nogle finder ud af, at det ikke lige er noget for dem. Andre blomstrer op og får idéer til, hvad de kan drømme om og arbejde hen imod. Uanset hvad giver forløbet dem erfaring, selvindsigt og noget konkret at skrive på CV’et. For mig som praktikvejleder er det samtidig en vigtig kilde til at udarbejde realistiske og meningsfulde arbejdsevnebeskrivelser.
Forløbet giver også anledning til at arbejde med basale kompetencer som at møde til tiden, hilse pænt, holde øjenkontakt, være velsoigneret og samarbejde med andre. Det er måske små ting – men afgørende for, om man bliver en god kollega. Og det er i virkeligheden, vi ser betydningen af dem.
Et stærkt fællesskab – med varme i
Navnet Hjertepraktik opstod lidt tilfældigt – men det passer perfekt. Det handler om at gøre det med hjertet. Ikke kun for eleverne, men også for alle os, der følger dem på vejen: frivilligkoordinatorer, arbejdsgivere, kunder og beboere.
Som praktikvejleder får jeg lov at komme tæt på samtlige elever. Jeg ser, hvordan deres selvtillid vokser, hvordan de knytter bånd, og hvordan de oplever, at de har noget at bidrage med – og at det bliver værdsat af andre. Det er en utrolig meningsfuld proces at være en del af.
Konklusion: Små skridt, stor betydning
På Incitaskolen tror vi på, at de fleste har godt af at have et arbejde – selv et ganske lille ét. Vi tror på, at der findes plads og muligheder for næsten alle, i et arbejdsmarked der heldigvis bliver mere rummeligt dag for dag.
Det kræver, at vi som praktikvejledere og kontaktlærere ser potentialet i det enkelte menneske – og hjælper med at omsætte det til konkrete opgaver og erfaringer i virkelige jobmiljøer. Med Hjertepraktikkerne giver vi eleverne et kærligt og realistisk skub ud i arbejdslivet. De oplever, at de kan noget. Og det giver håb, mod og et fundament at bygge videre på.